Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана) тражи ширу јавну расправу пре усвајања новог Закона о унутрашњим пословима, јер се њиме значајно појачава контрола државе над грађанима и задире у њихову приватност, а да јавност о томе претходно није довољно информисана.

„Закон који се тиче осетљиве области из домена људских права, као што је видео надзор грађана, не сме бити на мала врата уведен у наш правни систем. Овај закон је заправо правни основ за коришћење сигурносних камера за препознавање лица, које су пре две године тајанствено набављене и постављене широм Београда. Ми нисмо против коришћења напредних технологија за сузбијање криминала и спречавање вршења кривичних дела, али смо за то да се могућност злоупотреба сведе на минимум, што предлог овог закона није обезбедио“ поручио је кандидат коалиције НАДА за председника Републике Србије и председник ДСС, др Милош Јовановић.

„Осим дела везаног за контролу и праћење кретања грађана, спорни су и чланови закона који дефинишу појам и улогу полиције у друштву, тако да је неопходна много шира јавна дебата око усвајања овог важног закона. Предлажемо да се осим стручњака из области правне науке, у процес припреме закона укључе организације и појединци који се баве заштитом људских права и грађанских слобода, као и представници парламентарних и ванпарламентарних политичких партија, како би се постигао шири друштвени консензус“ – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.