Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС, ПОКС Војислава Михаиловића и 25 удружења сматра скандалозним захтев тзв. Високог представника у Босни и Херцеговини, Кристијана Шмита да се мењају уџбеници за децу у Републици Српској у којима би се учило да се у Сребреници догодио геноцид.

„Подржавам настојање српског народа у Републици Српској да се одупру оваквим суманутим идејама Кристијана Шмита, који чак нема ни легитимитет, јер није изабран за Високог представника у БиХ на начин који се предвиђа Дејтонским споразумом. Осим тога он нема надлежност за предлагање измена школских планова и програма у Републици Српској. Упадљиво је његово инсистирање и вршење притиска на признавање геноцида у Сребреници, који се није десио. Свима је јасно да то ради због припремања терена за измене Дејтонског споразума и гашења Републике Српске, али је исто тако јасно да Срби са обе стране Дрине то никада неће прихватити, ни дозволити“ – изјавио је председник Новог ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

„Аргумент да уџбеници у ентитетима у БиХ морају да буду исти, што тражи Шмит, уопште не стоји, јер они, примера ради, нису исти ни у немачким федералним јединицама или америчким савезним државама, што је и природно за конфедералне државе какава је БиХ. Међутим, сасвим је јасно да Кристијан Шмит нема намеру да штити поредак и принципе из Дејтонског споразума, већ да жели управо супротно, да од БиХ створи унитарну државу на штету Срба. Сигурни смо да руководство РС неће дозволити да се тај план спроведе, за шта имају нашу пуну подршку“ – изјавио је председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.