Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана) позива надлежне институције да горући проблем загађења ваздуха поставе као један од еколошких приоритета у нареднимом периоду и да се уведу системске мере у тој области, по моделу скандинавских држава, попут рецимо Данске која је свела загађење ваздуха на најнижу меру у Европи.
– Не морамо да оснивамо посебне комисије и „измишљамо топлу воду“, довољно је само да преузмемо најбољу праксу европских држава. Измештање саобраћаја из центра градова, увођење бесплатног јавног превоза, али и системско смањење коришћења чврстог горива, први су кораци који треба законски да се реше – појаснио је председник ДСС др Милош Јовановић.
– Постављање веће количине прецизних мерних станица даће тачну слику где су најзагађеније тачке и где приоритетно треба реаговати. У Копенхагену се, на пример, чистоћа ваздуха мери на сваких 25 метара, а Краљевина Данска је отишла толико далеко у овом процесу да раде на томе да се загађење сведе на нулу – изјавио је председник ПОКС Жика Гојковић.