Српска коалиција НАДА коју чини ПОКС Војислава Михаиловића, ДСС и 25 удружења грађана тражи од надлежних хитно предузимање мера за смањење алармантног нивоа зaгађења ваздуха, јер је према истраживањима концентрација олова у крви деце у Србији у просеку 2,4 микрограма по децилитру што је међу највишим вредностима у Европи.

„Поражавајућа је чињеница да су од Србије по загађењу оловом горе једино Молдавија, БиХ и Албанија. Јасно је да узрок оваквог стања лоше управљање нашим енергетским системом, као и надлежни у ресорном министарству и Влади Србије. Тровање наше деце мора бити заустављено, тако што ће власт проблем загађења третирати као приоритет, а не гурати га под тепих “ – изјавио је председник ПОКС и један од лидера коалуције НАДА, Војислав Михаиловић.

„Предлажемо конкретне системске мере по моделу Краљевине Данске, која је свела загађење ваздуха на најнижу меру у Европи. Измештање саобраћаја из центра градова увођењем бесплатног јавног превоза, али и системско смањење коришћења чврстог горива, али и смањење броја индивидуалних ложишта угља први су кораци који треба законски и стимулативних мерама Владе да се реше“ – додао је Михаиловић.