Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС сматра забрану српском патријарху да посети Пећку патријаршију срачунатом увредом и провокацијом за цели српски народ.

„Срамна одлука сецесиониста са Косова и Метохије, заслужује не само осуду, него и конкретну, брзу и ефикасну реакцију државе Србије. Подизање борбене готовости свих снага МУП је примерена одлукa у складу са ситуацијом у јужној српској покрајини. Политика попуштања, узмицања и сталних уступака према западу која се води већ више од деценије доживела је потпуни фијаско. Крајње је време за прoмену те политике, да Србија покаже да има кичму и буде поштована и од пријатеља, али и непријатеља“ – изјавио је председник Новог ДСС и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

„Забрана кретања и посете српског патријарха своје лавре у Пећкој патријаршији је незапамћен антицивилизавијски чин у српској историји и СПЦ, још од доба турске и нацистичке окупације и комунизма.
Ова забрана српском патријарху је својеврсна метафора свог ужаса, тираније и дивљачког понашања сецесиониста према српском народу и нашег страдања на Косову и Метохији, коју цели свет сада може врло јасно да види. Зато тражимо најоштрију реакцију државе, друштва, политичких странака, СПЦ и појединаца, јер ово мора све да нас уједини. Увек када су Срби били јединствени, побеђивали су. Тако ће бити сада“ – изјавио је председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.