Српска коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана предлаже Влади Србије да укине акцизе на струју и смањи акцизе на гориво како би ублажила нови ценовни удар који ће уследити са очекиваним поскупљењем енергената.

„Међугодишња инфлација у септембру је достигла 5,7%, док су цене неких основних животних намирница повећане чак 50% и нова поскупљења би додатно умањила куповну моћ грађана, а део њих би гурнула у сиромаштво. Последњи је тренутак да држава престане да буде посматрач убрзавања инфлације и да се укључи у њено смиривање усвајањем мера фискалне и монетарне политике. Зарад заштите стандарда становништва предлажемо Влади да усвоји две конкретне измене Закона о акцизама – смањивање акцизе на гориво која је сада међу највишим у Европи и укидање акцизе на електричну енергиjу“ истакао је председник ДСС др Милош Јовановић и председнички кандидат коалиције НАДА.

„Предлажемо Влади да додатно опорезује игре на срећу, кладионице и њихово рекламно оглашавање како би надоместила пад прихода услед смањивања и укидања акциза. Не сме се терет кризе прелити на грађане док се привилегован круг људи богати, при томе популаришући пороке попут коцкања. Подсећамо Владу да је, према члану 31. Закона о буџетском систему, 1. новембар рок за усвајање предлога закона о буџету и да тај предлог буџета треба да уважи измењену структуру прихода, која ће настати, уколико буду усвојени наши предлози“ поручио је председник ПОКС Жика Гојковић.