Последња дешавања у јужној српској покрајини потврђују неколико суштинских ствари о којима говоримо више од деценије уназад. Прво, косовска политика коју Србија води од 2008. године неминовно води ка прихватању такозване независности Косова и Метохије због сталних уступака који су чињени сецесионистичким властима. Другo, са силама Запада које су испрва подржавале сепаратизам косметских Албанаца, потом извршиле агресију на Србију и најзад подржале и признале такозвану независност наше покрајине нажалост не може бити договора у вези са Косовом и Метохијом.

Данас је очигледно дошао тренутак да нам Запад испостави рачун за такву неодговорну политику и од нас тражи коначну капитулацију. И управо због тога је дошло време да коначно јасно кажемо да Косово и Метохија представљају саставни и неотуђиви део наше земље и да с тим у вези не постоји могућност расправе.

Наведени став наравно захтева неминовну и корениту промену наше косовске политике. У том смислу, изјава председника Србије, Александра Вучића према којој Србија неће више издавати регистарске таблице са називима општина и градова на Косову и Метохији никако није добар сигнал.

Независно међутим од самог питања регистарских таблица, несумњиво је да се налазимо на раскрсници на којој ћемо морати да донесемо судбоносне одлуке. Несумњиво је такође да ће Председник Србије Александар Вучић сносити историјску одговорност за дешавања коју нас чекају у наредним месецима.