Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС најоштрије осуђује Резолуцију Европског парламента где се од Београда тражи да услов за улазак у ЕУ буде признање сецесије КиМ и увођење санкција Русији, позивајући Владу Републике Србије и председника да коначно прихвате чињеницу да се од нас то тражи.

„Европски званичници су ко зна по који пут, а сада и кроз Резолуцију ЕП, јасно рекли да је услов за приступање Србије ЕУ, признање сецесије Косова и Метохије. Тражи се од Београда да дође до споразума о свеобухватној нормализацији односа, које на крају подразумева међусобно признање. То је услов за евроинтеграције и то више не треба доводити у питање. За нас је то апсолутно неприхватљиво, а сваки нови споразум или Резолуција која долази са Запада, иде у том смеру“ – изјавио је народни посланик, потпредседник Новог ДСС, Предраг Марсенић.

„Недопустиве су санкције Руској федерацији, из много разлога, попут подршке у међународним односима које нам она даје у вези косовског проблема и одбране творевине Републике Српске. Такође, ни економски аргументи за увођење санкција нису релевантни, с обзиром да капитал бежи из земаља ЕУ због велике цене гаса. Нема притисака који те аргументе и ставове може променити“- изјавио је потпредседник Скупштине Србије, председник ПОКС и један од лидера коалције НАДА, Војислав Михаиловић.