Српска коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана оцењују као врло забрињавајућу и опасну изјаву председника Скупштине Србије Ивице Дачића да ће Закон о референдуму, као и сам устав, бити усклађен са мишљењем Венецијанске комисије ЕУ.

– Не само да су бесмислени разговори са Венецијанском комисијом ЕУ о уставним променама у Србији, него су и увредљиви, када се зна да ће на крају бити тражено од Србије да избрише Косово и Метохију из преамбуле устава. Када се то већ сада зна и очекује, никоме није јасно чему служе ови разговори, обзиром да ни једна власт у Србији то не може прихватити. Српском народу не треба тутор за писање устава, јер имамо богату традицију демократије и северености“ – изјавио је кандидат за председника Србије испред српске коалиције НАДА и председник ДСС, др Милош Јовановић.

„Ми јесмо за реформе у законодавству које имају за циљ јачање независности судова и самосталности јавних тужилаштава што ће омогућити већу правну сигурност грађана. То треба да урадимо не због ЕУ, него због себе. Не треба да пристанемо на одрицање од дела суверенитета због ЕУ, која Србији не мисли добро због свог става о Косову. Такође, не желе ни Србију у ЕУ. Кнежевина Србија је у 19.веку имала устав који је проглашен за сувише либералан за то време и тада је Европа тражила да се мења, јер је у то време подржавала ропство, које смо ми уставом укинули. Немамо обавезу да слушамо ничије лекције“ – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.