Коалиција НАДА (ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана) уверена је да Србија треба да истраје на путу добре воље да се животна питања грађана који живе на Косову и Метохији реше договором Владе Србије са косовским сецесионистима, али у оквиру Устава Србије, Резолуције 1244 Савета безбедности УН и уз пуно поштовање међународног права који подразумева очување територијалног интегритета Србије.

– Не треба одустати од разговора и договора око мирног суживота албанског и српског становништва на Косову и Метохији, решавања питања имовине, заштите српске културне баштине, као и несталих. Србија треба да буде спремна да обезбеди сигурност и безбедност Срба на Косову и Метохији, уколико КФОР то није у стању. Истеком у септембру године дана од потписивања Вашингтонског споразума, Србија треба да настави прекинуту, успешну кампању за повлачење признања независности тзв. Косова од стране држава које су то учиниле и да настави да спречава државе и међународне организације да признају Косово као независну државу – изјавио је председник ДСС, др Милош Јовановић.

– Државни званичници Србије и медији разговоре о решавању питања КиМ не треба да називају разговорима Београда и Приштине, већ правим именом, разговорима Србије са представницима косовских сецесиониста. Уверени смо да је непотребно и контрапродуктивно стално истицање да се Србија налази у тешкој позицији, јер иако она није лака, ипак није тежа него што је била у време преговора у Бечу 2007. године, када је Србија одбила да прихвати Ахтисаријев план. Такве планове, који подразмевају признавање сецесије Косова и Метохије, у садашњим или измењеним границама, представници државе Србије су дужни да најенергичније одбаце – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

Коалицију Национално – демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, странака, удружења и група грађана.