Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС, ПОКС и 25 удружења грађана сматра да је тзв. немачко-француски предлог решења питања Косова и Метохије неприхватљив за Србију и треба га најодлучније одбацити. Иако и даље има карактер „нон-пејпера“, тј. формално необавезног документа, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је изјавила да ће наведени предлог интегрисати у дијалог Беграда и Приштине, који се води под окриљм ЕУ што још једном показује да ЕУ српску јужну покрајину сматра независном државом.

„За Србију не може да буде прихватљив ниједан предлог решења питања Косова и Метохије који, као овај немачко-француски, није, по казивању српских званичника, у сагласности са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН и који садржи одредбе било признавања, било прихватања сецесије Косова од стране Србије“ – изјавио је председник Новог ДСС, народни посланик и један од лидера коалиције НАДА, др Милош Јовановић.

„Подсећамо на чињеницу да би било какав вид прихватања сецесије Косова и Метохије суштински представљао национално самоубиство и отворио пут ка новом таласу геополитичке нестабилности и даљег растакања српског националног и државног простора. Утолико је од пресудног значаја да без даљег одлагања дође до, у методу поступне али у исходу корените, промене косовске политике коју води Србија“ – додао је Јовановић.