Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС, захтева од председника Републике Александра Вучића да се јасно и недвосмислено изјасни о објави специјалног изасланика Европске уније за дијалог Косова и Србије Мирослава Лајчака у којој је навео, после разговора у Проштини, да му је „драго да је Косово сада ТАКОЂЕ прихватило предлог у начелу …“ .

Изјашњење председника је неопходно јер или Лајчак лаже да је он, у име Србије, па онда и Курти ТАКОЂЕ, прихватио тзв. франциско – немачки план за решавање питања Косова или председник Вучић лаже да то није учинио.

Не демантује ли ову Лајчакову објаву остаће неупитна, оправдана оцена да брутално обмањује грађане Србије, народне посланике и све оне који су му дали поверење уверени да ће се држати заклетве дате приликом преузимања дужности председника и чувати националне и државне интересе, у првим реду у очувању Косова и Метохије у саставу Републике Србије.

Коалиција НАДА подсећа председника и све оне који су му до сада веровали да у Кривичном законику стоји  да свако „ко силом или на други противуставан начин покуша да отцепи неки део територије Србије или да део те територије припоји другој држави, казниће се затвором од три до петнаест година.“

Француско – немачки план, а Мирослав Лачак тврди да га је председник Србије прихватио, можда „у начелу“ , представља фактичко признавање сецесије Косова и сагласност, саучествовање у противуставном отцепљењењу дела српске територије, издају државних интереса и препуштање дела српског народа на КиМ на милост и немилост албанским злочинцима.

Зато Коалиција НАДА захтева од председника Републике да јасно одговори, да ли лаже Мирослав Лајчак?