Коалиција НАДА (ПОКС-ДСС и 19 удружења грађана) истиче да Срби и Србија не смеју заборавити српске жртве, нити оне који су пре 26 година у страшном злочину војних снага Хрватске и НАТО-а у акцији „Олуја“ починили највеће етничко чишћење у Европи после Другог светског рата.

„Збрисан је један народ, уништени су његови трагови, сравњена са земљом сведочанства, попут оних у Глини и Јасеновцу, о геноциду који су Срби у Хрватској преживели у деценијама пре. Увод у злочин је неколико дана раније, на Брионима, учинио Фрањо Туђман, рекавши да у војној операцији, уз наклоност САД, Срби у Хрватској морају нестати. Срби и Србија не смеју заборавити српске жртве, нити оне који су злочин починили“ истакао је председник ДСС др Милош Јовановић.

„Поставља се питање за Европску унију и НАТО да ли су икада преиспитали сопствену улогу и одговорност за етничко чишћење Срба? Да ли су икада са Хрватском, као њиховом чланицом, покренули питање бруталног кршења права српског народа из Хрватске? Да ли су икада захтевали да престане стварање атмосфере у којој се Срби угрожавају? Нажалост, одговор је негативан, њих патње Срба не боле, због чега Србија има још већу одговорност да та питања поставља, а жртве и злочинце, никада не заборави“, рекао је председник ПОКС Жика Гојковић.

Коалицију Национално демократска алтернатива (НАДА) чине Покрет обнове Краљевине Србије (ПОКС), Демократска странка Србије (ДСС) и 19 покрета, удружења и група грађана.