Српска коалиција НАДА коју чини ПОКС, ДСС и 25 удружења грађана тражи да надлежни хитно предузму мере за смањење алармантног нивоа зaгађења ваздуха, уместо покушаја да оправдањима умање овај велики проблем.

„Проблем загађења ваздуха у градовима Србије није од јуче, али реакција надлежних на информацију да је Београд најзагађенији град на свету, који кажу да је то нормална појава у ово доба године је за сваку осуду. Последице аеро загађења саме по себи могу бити смртоносне, поготово у комбинацији са вирусом короне и других респираторних инфекција, тако да гурање проблема под тепих, проблем неће решити. Неопходне су хитне мере и строга контрола рада највећих загађивача, јер чист ваздух није политичко већ животно питање“ – поручио је кандидат коалиције НАДА за председника Републике Србије и председник ДСС, др Милош Јовановић.

„Годинама указујемо на загађење ваздуха, воде и земљишта и предлажемо да се овај проблем реши по моделу Краљевине Данске која је ниво згађења свела на најнижу стопу у Европи. Зато поново предлажемо измештање саобраћаја из центра градова увођењем бесплатног јавног превоза, као и системско смањење коришћења чврстог горива, као прве кораке у решавању овог проблема“- изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.