Српска коалиција НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 23 удружења грађана оцењује да је већина грађана Србије, изморених током владавине аутократске власти ратовима, санкцијама, бомбардовањем, осиромашењем и криминалом на изборима исказала своју вољу за променом режима и 5. октобра 2000. године је ту вољу одбранила спречавањем изборне крађе. Међутим, велика очекивања грађана су изневерена.

„Србија и њене институције ни двадесет и једну годину касније се не налазе у значајно бољем положају и стању нити постоји консензус о темељним националним и државним питањима. Уверен сам да само власт која, спроводећи спољну и унутрашњу политику, следи принципе нераскидивог јединства значаја демократског и националног може Србију да уреди као правну и развијену државу“, рекао је председник ДСС и председнички кандидат коалиције НАДА др Милош Јовановић.

„Суштинске промене петог октобра би се десиле да је грађанима пружена шанса да се путем референдума изјасне у каквој држави желе да живе, да ли у републици или у обновљеној краљевини. Тада није дошло до истинске промене система, јер је свака странка коалиције ДОС имала различито виђење куда треба Србија да иде. Због тога је неопходно правити искључиво програмске коалиције, попут наше и нудити грађанима програм и идеје, а не само захтев за рушењем власти“ – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.