Коалиција НАДА (ПОКС-ДСС и 19 Удружења грађана) најоштрије протестује поводом контроверзног закона о забрани негирања непостојећег геноцида, који на силу намеће високи представник за Босну и Херцеговинину Валентин Ицко.

-У научном раду Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у Сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године, научно је доказано да геноцида није било. Извештај ће и званично бити презентован јавности у понедељак. Сматрамо да Ицко није смео да намеће Закон, који за негирање таквог научно неутемељеног геноцида предвиђа чак и затворске казне, истакао је др. Милош Јовановић председник ДСС.

Његов коалициони партнер, председник ПОКС, Жика Гојковић сматра, да поводом оваквог понашања високог представника Ицка, треба да реагује наше Министарство спољних послова.

-Обзиром да је Србија, посредовала да се постигне мир у Босни и Херцеговини 1995. године и једна је од потписница Дејтонског споразума, на овакво понашање Ицка, наша држава треба и званично да реагује.

Гојковић је подсетио и да је шведски професор Универзитета Упсала, Шел Мангусон раније научно доказао да бошњачком народу није претило уништење током ратова деведесетих, односно да није било геноцида у Сребреници. Као и да је својим пресудама Хашки трибунал допринео обезвређивању Холокауста и других стварних геноцида.