Коалиција НАДА, коју чини ПОКС и Нови ДСС тражи да се мошти светог Краља Милутина Немањића врате из Бугарске у Србију.

Посланички клуб коалиције НАДА је на 701. годишњицу од смрти једног од наших најзначајнијих владара, упутио скупштинском одбору за културу и информисање захтев да се затражи од Министарства културе да упути званичан захтев Бугарској да дозволи враћање моштију нашег светог Краља Милутина.

„Ми предлажемо да се Краљ Милутин премести на Косово и Метохију, у манастир Грачаницу, његову најзначајнију задужбину. Уверен сам да би на тај симболичан начин Србија још једном, јасно показала и доказала целом свету чије је Косово и Метохија. Убеђен сам да би овом догађају присуствовале десетине хиљада Срба и да би он био са великом пажњом пропраћем од стране медија целог региона и Европе. Ово је нарочито важно учинити сада у време највећих притисака на Србију да се одрекне своје јужне покрајине и призна нелегалну сецесију“ – изјавио је народни посланик и председник ПОКС, један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.

Михаиловић је подсетио да мошти Краља Милутина од 1460.године почивају у цркви Свете Недеље у Софији и да је први захтев за његово враћање у Србију у обновљену Пећку патријаршију упитио руски Цар Иван IV Грозни још у 16. веку, али да то Турци нису дозволили. Такође, да је последњи захтев упутила Краљевина Србија почетком 20.века, али је одбијен од стране Бугарске.

„Срамота је за нашу државу да и после 16 година откако је Синод Бугарске православне цркве (2006. године) дао дозволу за пренос моштију овог једног од најзначајнијих српских владара, још увек није поднет званичан захтев са наше стране да се свети краљ врати у своју задужбину и отаџбину. Крајње је време да се ова неправда према њему и целом српском народу исправи“ – додао је Михаиловић.