Поменом и паљењем свећа, представници српске коалиције НАДА коју чине ПОКС, ДСС и 25 удружења грађана, обележили су данас у Шапцу годишњицу стравичног погрома који је комунистичка власт почела да спроводи у Шапцу на дан Свете мајке Параскеве (Свете Петке) 1944. године.

Никада није утврђен тачан број побијених људи на старом железничком мосту на реци Сави. Процењује се да је у периоду од нешто више од пола године, без икаквог суда и закона, свирепо побијено од 3.000 до 10.000 људи. Једини разлог било је то што су били монархистичког опредељења или се једноставно нису слагали са тоталитаризмом новоуспостављеног комунистичког система.

ПОКС Шабац и Равногорски покрет су 2018 године обележили тај ужасни догађај шетњом од шабачке цркве до старог моста, под називом „ШЕТЊА СТАЗОМ СМРТИ“, а годишњица погрома је одржана и 2019. године са тенденцијом да прерасте у традиционални догађај. Због пандемије која влада, 2020. године није било шетње, али је обележен догађај на старом мосту.

Нажалост, због пандемије која још увек траје, ни ове године није било традиционалне шетње, али је одржан помен, уз паљење свећа и полагање цвећа у Саву, уз поруку „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ И НИКАД ВИШЕ НЕ ПОНОВИ“.