Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС сматра да нова Влада још увек није учинила ништа како би се катастрофално стање у ЕПС, предузећу које је некада веома успешно пословало, поправило а најбољи пример за то је буџет Републике Србије за 2023. годину који je Влада већ усвојила и који се налази у Скупштинској процедури.

У буџету за 2022. годину биле су предвиђене позиције које су се односиле на гаранције Руској Федерацији за два кредита и то један за ревитализацију Ђердапа 2 у износу од 170 милиона евра и други за ревитализацију блокова А1 и А2 у Тенту у износу од 208 милиона евра. У новом предлогу буџета тих позиција нема. Ревитализација хидроелектране Ђердап 2 се налази у оквиру пројеката домаћих и страних пословних банака а износ је повећан са 170 милиона евра на чак 213 милиона евра, што представља повећање од 25%, док се од ревитализације блокова А1 и А2 потпуно одустало. Не постоји техничко објашњење за одустајање од ревитализације ових блокова као што не постоји рационално објашњење за повећање износа за ревитализацију Ђердапа 2 на 213 милиона евра.

Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС и ПОКС позива Владу Србије да прекине партијско запошљаваље у ЕПС-у и да све пројекте изводе стручна лица како се бахато и неодговорно вођење овог јавног предузећа више никада не би поновило. Влада Србије а ни руководство ЕПС а не смеју да одустају од битних пројеката ревитализације, ни од стратешке сарадње са Руском Федерацијом, како не бисмо дошли у ситуацију да увозимо електричну енергију по још неповољним условима и ценама. Уколико се хитно не реагује, цену ће опет плаћати грађани, што је већ најављено повећањем цена електричне енергије од првој јануара 2023. године.