Именовање Шмита за високог представника је увођење потпуног протектората у БиХ

Коалиција Национално – демократска алтернатива (НАДА) коју чине ПОКС, ДСС и 19 удружења грађана, тражи од званичника Србије да оштро реагују на нелегално именовање новог високог представника за Босну и Херцеговину, Кристијана Шмита и пруже дипломатску и правну подршку Републици Српској.

– Најоштрије осуђујемо овакав однос ЕУ према БиХ, у којем кршећи међународно право и процедуру избора високог представника, ову државу претварају у потпуни страни протекторат. Именовање Кристијана Шмита, који инсистира на прикључењу БиХ НАТО пакту и најављује укидање Републике Српске, поражавајуће је за Србе у Босни и Херцеговини и представља корак ка централизацији те државе и поништавање јасних граница и ентитета гарантованих Дејтонским споразумом – изјавио је председник ДСС, др Милош Јовановић.

– Србија мора да заузме чврст став и уз подршку Русије, која је искључена из одлучивања о постављању високог представника за БиХ, пружи подршку Републици Српској, коју међународна заједница, на челу са Немачком, на овај начин опет понижава и крши међународно право и Дејтонски споразум – изјавио је председник ПОКС, Жика Гојковић.

2021-08-02T13:59:24+02:0001.06.2021.|
Go to Top