Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС тражи од Министарства заштитe животне средине да предузме мере за смањење нивоа загађења ваздуха, чији се квалитет погоршао у 2022. години, што су потврдили и најновији извештаји о томе.

„Подаци да је Београд најзагађенији милионски град у Европи и да ниво загађења просечно годишње проузрокује око 11.000 превремених смрти у Србији, више је него забрињавајући и захтева хитну рекацију и доношење мера за решавање овог горућег проблема. Позивамо надлежне да престану да негирају постојање великог нивоа загађења и да гурају под тепих овај проблем који је горући за све грађане“ – изјавио је народни посланик, потпредседник Новог ДСС, Предраг Марсенић.

„Тражимо да се проблем загађења решава по моделу Краљевине Данске, а да се као прве мере уведу измештање саобраћаја из центра градова, системско смањење коришћења чврстог горива и индивидуланих ложишта угља. Досадашњи однос власти према загађењу је срамотан, јер се одговорни више труде да тај проблем сакрију, него да га заиста реше, на чему ћемо и инсистирати и у парламенту“ – изјавио је потпредседник Скупштине Србије, председник ПОКС и један од лидера коалције НАДА, Војислав Михаиловић.