Коалиција НАДА (ДСС, ПОКС и 19 удружења грађана) уложиће јавну примедбу Министарству грађевинарства да се по хитном поступку измени Предлог измена просторног плана Србије и Тополи остави статус историјског града од највишег значаја.

– Карађорђев град има немерљив значај за историју и наслеђе нашег народа и скандалозно је да се доноси план у ком се он брише са карте историјских градова. Још 2006. године влада Војислава Коштунице донела је уредбу којом су Топола и Опленац проглашени за места од највећег националног значаја Србије. Данас Влада Србије изменама Просторног плана поништава ту одлуку. То је недопустиво и против тога ћемо уложити и званичне примедбе на јавном увиду за које очекујемо да буду усвојене одмах – изјавио је председник ДСС др Милош Јовановић.

– Опленац је место доношења неких од најважнијих политичких и државних одлука које су дефинисале будућу модерну српску државу. То је Карађорђев град, симбол ослобођења српског народа од Турака и место где почивају краљеви из династије Карађорђевић, једни од највећих владара које је наша земља имала у својој историји. Осим статуса, за Тополу и Опленац је важно и повезивање са осталим важним градовима и центрима у Шумадији. Предложеним изменама Просторног плана се укида било каква могућност да се Аранђеловац, Топола и Крагујевац повежу железничким саобраћајем, а изоставља се и могућност градње било какве брзе саобраћајнице између Тополе и Крагујевца. Реаговаћемо правно и очекујемо да се ови озбиљни пропусти исправе у што бржем временском року – поручио је председник ПОКС Жика Гојковић.