БЕОГРАД – Демократска странка Србије (ДСС) и Покрет обнове краљевине Србије (ПОКС) потписали су данас споразум о заједничком политичком деловању и борби за седам политичких циљева.

Председник ДСС Милош Јовановић и председник ПОКС Жика Гојковић су истакли на заједничкој конференцији за новинаре да су се обе странке усагласиле око кључних политичких питања, а то је одбрана нације и одбрана демократије и владавине права, која не могу да се одвоје.

Председник ПОКС ја казао да су исти ставови две странке и по питању односа према монархији, оценивши да су се сложили да је краљевина 1945. године противправно и на недемократски начин срушена и да је сазрело време да се то питање коначно отвори, после 75 година.

„Слажемо се да питање облика владавине, да ли Србија треба да буде република или краљевина реши будућа уставотворна скупштина или грађани на референдуму, после широке и дуге, демократске јавне расправе о томе“, истакао је Гојковић.

Он је додао да савез ПОКС-ДСС нуди грађанима наду, а не сукобе, свађе и страначка препуцавања, истакавши да ће борба против корупције и равномерни развој Србије бити приоритет.

Председник ДСС Милош Јовановић нагласио је да је до договора око политичке платформе дошло лако, јер и ДСС и ПОКС сматрају да заједно иду – одбрана нације, као и одбрана демократије и владавине права.

„Данас је партијска књижица постала најважнија, важнија од радне књижице или од праве дипломе. И то мора да се промени, а једини начин да се то промени је промена политичког система, а то ћемо постићи тако што ћемо променити начин избора. Увешћемо систем где се за људе гласа по имену и презимену“, рекао је Јовановић.

Такође, као не мање важно, лидер ДСС-а је поменуо националну политику рекавши да ће ПОКС и ДСС бранити национални интерес и српски народ где год је угрожен, на Косову и Метохији, Републици Српској, Црној Гори.

„Ова тачка је важна јер Србија може да очекује додатне притиске у наредних годину, годину и по”.