Српска коалиција НАДА коју чине Нови ДСС, ПОКС и 25 удружења грађана тражи од нове Владе Србије да се озбиљније бави правима Срба у Хрватској и заштити их од асимилације коју спроводи хрватска власт.

„Хрватска је једва дочекала да проценат Срба у Вуковару падне испод трећине, како би имали законски основ да пре неки дан, хитно уклоне натписе и табле у овом граду исписане ћирилицом. Ово за циљ има постепену асимилацију Срба, коју не смемо дозволити. Србија треба много озбиљније да се бави овим питањем“  – изјавио је народни посланик, председник ПОКС и један од лидера коалције НАДА, Војислав Михаиловић.

„Србија би требала билатерално да усклади прописе са Хрватском у овој области, да иста правила важе за српску и хрватски мањину јер у Србији важи правило да мањине имају право на табле на свом језику ако их има више од 15 одсто у локалној самоуправи, а у Хрватској која је чланица ЕУ, то је 33 одсто. Тражимо од новоизабраног министра у Влади Србије за мањинска права, изабраног испред Демократског савеза Хрвата у Војводини, Томислава Жигманова, да се позабави овим питањем и да му то буде приоритет у раду“ – додао је Михаиловић.