Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС, ПОКС и 25 удружења грађана тражи од министарства пољопривреде да предузме мере за санирање последица смањеног рода и лошег квалитета соје, као и да обезбеди подршку пољопривредним произвођачима у циљу спречавања нових несташица намирница на тржишту, јер је према проценама стручњака од 280 хиљада хектара под усевима, угрожено чак 200 хиљада.

„Високо присуство трулих и плеснивих зрна, као и примеса због прорастања корова, уз изузетно низак принос може озбиљно пореметити тржиште соје, због чега је неопходна интервенција државе. Предлажемо да Влада Србије дозволи увоз десиканата,
субвенционише сушење зрна соје као и да додели подстицајна средства у износу од 10.000 динара по хектару за сва пољопривредна газдинства у Србији“ – изјавио је народни посланик, потпредседник Новог ДСС, Зоран Сандић.

„Неопходно је да ресорно министарство реагује на време како би последице слабијег рода и квалитета пољопривредних култура биле ублажене, што подразумева обавезно укључивање струке у решавање овог проблема и одобравање додатних субвенција и олакшица за пољопривреднике. Предлажемо укидање акцизе на дизел гориво за власнике пољопривредних газдинстава, као и регресирање трошкова за набавку минералног ђубрива као интервентне мере заштите домаће пољопреивреде“ – изјавио је народни посланик, председник ПОКС и један од лидера коалције НАДА, Војислав Михаиловић.