Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС, ПОКС и 25 удружења грађана тражи од министарства пољопривреде да предузме мере за санирање последица смањеног рода и лошег квалитета кукуруза, у циљу заштите пољопривредних произвођача и спречавања нових несташица намирница на тржишту.

„Осим слабог рода кукуруза чија је жетва у току, а који према проценама стручњака, у Војовини неће прећи 3,5 тоне по хектару, проблем представља и присуство високих вредности афлатоксина, што онемогућава извоз и ограничава његову употребу. Неопходно је да ресорно министарство реагује на време како би последице биле ублажене, што подразумева обавезно укључивање струке у решавање овог проблема и одобравање додатних субвенција и олакшица за пољопривреднике“- изјавио је народни посланик, потпредседник Новог ДСС, Зоран Сандић.

„Ова жетва може бити катастрофална, јер осим кукуруза и род соје је подбацио, док је тржишна цена сукцокрета испод обећаних 73 динара по килограму, што представља додатан проблем. Пољопривредници су у тешком положају јер је репрометријал значајно поскупео, а услови за добијање аграрних кредита се погоршали. Због тога предлажемо интервентни откуп кукуруза од Дирекције за робне резерве по повлашћеној цени, укидање акцизе на дизел гориво за власнике пољопривредних газдинстава, као и регресирање трошкова за набавку минералног ђубрива као интервентне мере заштите домаће пољопреивреде“ – изјавио је народни посланик, председник ПОКС и један од лидера коалције НАДА, Војислав Михаиловић.