Српска коалиција НАДА коју чини Нови ДСС и ПОКС ће гласати против предлог републичког Буџета за 2023. годину јер је конципиран као потрошачки, са предвиђеним великим дефицитом и субвенцијама губиташким јавним предузећима, а без значајнијег улагања у кључне области као што су пољопривреда и подршка домаћој привреди.

„Пракса Владе Србије да се троши много више него што се приходује доводи до новог задуживања државе и грађана, а тај дефицит није усмерен на јачање привреде, већ углавном на попуњавање огромних губитака јавних предузећа попут ЕПС и Србијагаса. Новцем грађана се због неспособног руководства ових предузећа субвенционише енергетски сектор са чак 35 милијарди динара, а тај би новац могао да буде уложен у пољопривреду и производуњу хране, која је због ситације у Украјини постала од кључне важности за стабилност државе и због све већих цена атрактивна за извoз. Из предлога буџета се види да ће бити настављена пракса помоћи страним инвеститорима уместо домаћим, што је врло погрешно “ – изјавио је народно посланик, потпредседник Нове ДСС, Дејан Шулкић.

„Сматрамо да би буџетом требало да буду опредељена већа издвајања за војску и то не само за модернизацију наоружања већ и за додатна улагања у војни кадар, јер је чињеница да много школованих официра напушта војску, што слаби наше одбрамбене капицитете. Осим у активне војнике, држава би морала да подржи и ратне ветаране, борце и војне инвалиде који су за ову земљу били спремни да дају све што имају, своје здравље и живот, а сада су постали социјални случајеви“ – изјавио је народни посланик, председник ПОКС и један од лидера коалиције НАДА, Војислав Михаиловић.